Roland Bakker

De invloed van het gebruik van technologie en social media op kinderen

Op jonge leeftijd leren kinderen hoe ze moeten “swipen” op de telefoon van hun ouders om de spelletjes te vinden die ze graag spelen. De blootstelling aan de schermen en schermpjes neemt vervolgens alleen maar toe. kinderen-social-media

Amerikaanse cijfers liegen er niet om en kinderen in Europa zijn hard op weg om deel uit te gaan maken van de Amerikaanse statistieken.  Meer dan 90 procent van de Amerikaanse kinderen hebben op de leeftijd van 2 jaar al een onlinegeschiedenis.  Op 5 jarige leeftijd staart 50 procent van de kinderen regelmatig naar computerschermen, tablets of schermpjes van mobiele telefoons. Als ze ouder worden neemt de tijd die ze doorbrengen met het spelen van spelletjes, sms-en en op social media alleen maar toe. Tieners sturen gemiddeld 3400 berichtjes per maand! Dat is heel veel tijd die ze doorbrengen met het kijken naar hun telefoon-, tablet of computerscherm.

Een van de redenen dat kinderen en tieners zoveel tijd doorbrengen met het kijken naar hun scherm is gelegen in het feit dat hun hersenen nog niet volgroeid zijn.  Ze kunnen zichzelf maar moeizaam beperkingen opleggen waarbij de druk van “de groep” ook nog eens een zeker risico met zich meebrengt waarvan ouders zich bewust zouden moeten zijn.

Te veel tijd doorbrengen op telefoon, tablet of computer kan leiden tot stress, nervositeit en depressie. Onderzoek toont aan dat er concentratieproblemen kunnen ontstaan als gevolg van langdurige blootstelling aan alle overmatige prikkels die het digitale leven met zich meebrengt.

Natuurlijk is het ook zo dat de tijd die doorgebracht wordt met het kijken naar een scherm ten koste gaat van lichamelijke activiteit waardoor een groter risico ontstaat op overgewicht. Overgewicht is heleaas niet het enige fysieke risico dat op de loer ligt.

Er worden steeds meer gevallen van hoofd-, nek- en rugpijn gerapporteerd als gevolg van een slechte houding door het langdurig staren naar een scherm. Elke paar centimeter die het hoofd voorwaarts beweegt zorgt voor een forse toename van de belasting van de nek doordat het hoofd en de nek zich in een onnatuurlijke hoek bevinden.

Het typen van grote werkstukken bijvoorbeeld kan leiden to rugpijn, nekpijn en armproblemen. Door de voorovergebogen houding kunnen ook bloedvaten en zenuwen in de knel komen waardoor eveneens pijnklachten kunnen ontstaan.

Computers en smartphones mogen dan zeer krachtige instrumenten en een bron van plezier zijn, tijdverspilling is met name bij kinderen een groeiend probleem. Veel kinderen kunnen de valkuilen die het gebruik van social media met zich meebrengt maar moeizaam omzeilen. Gelukkig zijn er een aantal tips om de tijd die kinderen doorbrengen op social media en dergelijke te beperken en die ervoor te zorgen dat kinderen aangemoedigd worden om lichamelijk actiever te worden.

Als je kinderen (of jij!) er een ongezonde levensstijl op na houdt door zichzelf langdurig te parkeren achter een computer, realiseer je dan dat het nooit te laat is om daar verandering in te brengen.  Oude gewoontes kunnen doorbroken worden en op het moment dat je besluit om je gezondheid te verbeteren door lichamelijk actiever te worden zul je merken dat je je een stuk gezonder en gelukkiger voelt.

Limiteer de “schermtijd” van kinderen en moedig ze aan om met andere kinderen te spelen. Kleine kinderen vinden het heerlijk om fysiek bezig te zijn met dansen, lopen, rennen, klimmen en klauteren. Als kleine kinderen, vol energie, de keus gegeven wordt om still te zitten of te spelen zullen ze uit zichzelf de goede keuze maken.

Alhoewel veel georganiseerde sporten voor schoolgaande kinderen zijn, zijn er genoeg mogelijkheden voor kleinere kinderen om actief bezig te zijn.
Ook gewoon ongestructureerd spelen is bijzonder goed voor kinderen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat bijvoorbeeld ADHD gerelateerd zou kunnen zijn aan een tekort aan mogelijkheden om te spelen.

Toen in Finland een speelkwartiertje werd ingevoerd na elk uur stilzitten in de klas bleek medicatie voor kinderen met ADD vrijwel overbodig! Van deze medicatie is overigens bekend dat ze kinderen nu niet bepaald stimuleren om te gaan spelen.

Moedig gezinsactiviteiten aan! Dit hoeft niet direct te betekenen dat je een strafmars door de duinen moet organiseren voor het hele gezin maar fietsen, zwemmen of een lekkere wandeling in de buitenlucht doet wonderen.

Het social media gebruik van je kinderen in de gaten houden is een nieuwe zorgtaak voor ouders en net zo belangrijk als alle andere zorgtaken. In deze moderne tijd is het een zelfs bijzonder belangrijke zorgtaak om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je kind te bewaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *